maanantai 19. toukokuuta 2014

Pataleipä

Ensimmäisestä työpäivästä hengissä selvitty...:) Superväsyneenä...

Leivoin tosiaan eilen Vaasassa ruokablogien tämänhetkistä (vai olenko hieman jo myöhässä...;) ykkösleipää, pataleipää. Ja täytyy kyllä sanoa, että ei tuota turhaan olla hehkutettu! Oli kyllä parasta leipää, mitä olen koskaan onnistunut itse tekemään! Leipä oli ihanan rapsakkakuorinen ja sisältä hieman sitkeän pehmoinen... mmmm... ja tosi helppo tehdä! Aikaa tosin pitää varata ja itsekin tein taikinan jo illalla kotona ja paistelin vasta Vaasassa. Aika näppärä tehdä jos vaikka haluaa viikonloppu-aamuna tuoretta herkkuleipää... tai jos menee jonnekin kylään!


PATALEIPÄ

Herneenkokoinen pala hiivaa
n. 4dl vettä
2 tl suolaa
n. 7dl vehnäjauhoja

Liota hiivapala haaleaan veteen, lisää suola ja jauhot. Seuhot. Sekoita lusikalla tasaiseksi, älä vaivaa. Taikinasta pitäisi tulla kaurapuuron tapaista. Peitä kulho tiiviisti kelmulla ja jätä tekeytymään 12-18 tunniksi.koita lusikalla tasaiseksi, älä vaivaa. Taikinasta pitäisi tulla kaurapuuron tapaista. Peitä kulho tiiviisti kelmulla ja jätä tekeytymään 12-18 tunniksi



 Kumoa tekeytynyt taikina jauhotetulle pöydälle ja taittele leiväntapaiseksi kasaksi jauhojen avulla (älä vaivaa tai leivo liikaa). Peitä liinalla ja anna kohota n. 1/2 tuntia. Tällä välin voit laittaa padan (itselläni perus 3 litran kokkipata) kylmään uuniin ja uunin lämpenemään 225 asteeseen ja anna padan olla siellä sen puolisen tuntia. Ota kuuma pata uunista ja lätkäise taikinapallo sinne ja kansi päälle. Paista kannen kanssa 1/2 tuntia, ota kansi pois ja jatka paistamista vielä 15 minuuttia. Ota leipä pois padasta hieman jäähtymään, mutta kannattaa kuitenkin tarjoilla lämpimänä esim. yrttivoin ja vaikkapa salaatin kera.... niin hyvvväää!!!



4 kommenttia:

  1. Voi vitsit tuo näyttää niin herkulta.. Sitä olen monissa blogeissa kuolannut.. Ja samoin olen kuolannut sitä Sarpanevan pataa. Meillä ei taida oikein olla sellaista pataa, missä tuon voisi tehdä.. Tsemppiä töiden alkuun! Aluksi taas varmasti tuntuu, kuin olisi jyrän alle jäänyt!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu luulen kyllä että muutama viikko menee melkoisessa sumussa, kun on niin paljon uutta kaikilla ja saadaan taas nämä erilaiset rutiinit toimimaan.... nyt heti vaan pata ostoksille! Keraamiset padat eivät kovin kalliita edes ole, jos ei sitä (minunkin himoitsemaa) Sarpanevaa halaja...;)

      Poista
  2. Voi kuinka ihanalta näyttää. Tuota vois kyllä kokeilla. Kiitos ohjeesta!!! Onnistuiskohan tuo leipäkääreellä... hmm... pitääpä tulla sun blogia kurkkimaan myöhemmin koneelta (nyt kännykällä) :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kyllä kokeilla, on tosi hyvää! Leipäkääre? On aivan uusi juttu minulle...

      Poista